ההערכות מדברות על אלפי ישראלים שעדיין זכאים להחזרים בגובה אלפים רבים של שקלים בגין ביטוחים שרכשו מחברת EMI. אם נטלתם משכנתא בשיעור מינוף הגבוה מ- 75% כדאי לכם לבדוק את הנושא.
בואו נתחיל דווקא מהסוף, האם רכשתם נכס לפני שנת 2012, וביטחתם אותו דרך חברת EMI?
במידה והתשובה לשתי השאלות האלו חיובית, אני מפציר בכם להמשיך לקרוא, מפני שישנו סיכוי גבוה מאוד שמגיע לכם החזר על סך אלפי שקלים. במידה והתשובה שלילית, אתם גם כן מוזמנים להמשיך לקרוא הואיל ומי יודע מה יקרה מחר למחירי הדירות, אתם עוד עלולים ללמוד משהו. במידה ובחרתם להפסיק, אתם מפסידים סיפור מרתק.
לענייננו, ב-2012 הגביל בנק ישראל את מימון המשכנתא ל- 75 אחוז, תקנה שכוחה יפה גם כיום. ברם, לא תמיד המצב היה כזה. לפני 2012, לווים אשר רצו לרכוש דירה ולא היה ברשותם מספיק הון עצמי, רכשו ביטוח דרך חברת EMI, דבר אשר אפשר להם לרכוש את הדירה בכ- 95 אחוז מימון. דהיינו, לפני 2012, אנשים יכלו לרכוש דירה עם הון עצמי של 5 אחוז בלבד. נשמע דמיוני, נכון? ובכן, זה אמיתי לגמרי, אולם גם במקרה הזה, כמו כמעט בכל דבר "טוב", יש קאץ'….
עד שנת 2012, זוג צעיר שרצה לרכוש דירה, היה פונה לחברת הביטוח EMI, משלם להם פרמיה כמובן, והחברה הייתה מאפשרת לזוג לרכוש את דירת חלומותיכם תמורת הון עצמי של 5 אחוז בלבד. כיצד, אתם שואלים? ובכן, חברת EMI הייתה מתחייבת כי במידה והזוג לא יוכל להמשיך לשלם את המשכנתא לאחר זמן מסוים הם ישלמו את היתרה לבנק, והדירה במקרה כזה תעבור לידי הבנק.
תמורת שירות ייחודי זה קיבלה חברת EMI את הפרמיה מהקונים. עד כה, לכאורה הכל מצוין וכולם יוצאים מרווחים. הבנק מקבל את כספו בכל מקרה ולא יכול להפסיד, בעוד שחברת EMI מקבלת פרמיה יפה של כ 4 אחוז מגובה ההלוואה והסיכון שלה נמוך הואיל והזוג יעשה כל שביכולתו על מנת לא להפוך לחדל פירעון ולאבד את הנכס. לבסוף, גם הזוג מרוויח, מפני שהוא רכש דירה ללא השקעת הון עצמי. הכל מושלם, לא? חכו עם המסקנות, כי בשלב הזה העלילה מקבלת תפנית…..
למי מגיע החזר?
מאז שנת 2012, המון מים עברו בכנרת, ומחירי הדירות כיום לא מזכירים ולו במאומה את אותם המחירים של עד שנת 2012. בהרבה מקרים, תלוי במיקום כמובן, קפץ שווי הדירות ביותר מחמישים אחוז, ובמקרים מסוימים אף ביותר משמונים אחוז. מה זה אומר לנו בעצם? פשוט מאוד: במקרים מסוג זה, הביטוחים שנעשו דרך חברת EMI הפכו ללא רלוונטיים, הואיל ושיעור המימון שבזמנו עמד על 90%-95%, עומד כיום על 75% ואף פחות, מכיוון ששווי הנכס עלה בצורה משמעותית.
לא קשה להבחין בכך שהביטוח במקרה כזה מאבד מערכו, וגם הבנק כבר לא חושש שהלווים יהפכו לחדלי פירעון, הואיל והסיכון יורד כאשר שווי הנכס עולה. ובכן, חושבים שמגיע לכם כסף חזרה מחברת EMI? חלק מזה נכון, אולם לא מדויק, כי גם פה יש הפתעה…
כספי הביטוח שהלווים שילמו לחברת EMI בזמנו, הלכו ישירות לבנק ממנו הלווה קיבל את ההלוואה, והתווסף לתשלום החודשי. הבעיה היא שחברת הביטוח EMI כבר אינה קיימת בשמה הנוכחי וכחברה עצמאית, הואיל והיא נרכשה על ידי "הראל חברה לביטוח". למרות זאת, חברת EMI היא זו שחייבת לכם את הכסף, ולא הבנק, אולם ככל הנראה תצטרכו להזיע לפני שתקבלו אותו. אם וכאשר תקבלו את כספכם – הבנק הוא המקום ממנו אתם מקבלים את הצ'ק.
איך להגיש בקשה להחזרים?
אם קראתם עד כה והדברים רלוונטיים לגביכם, דבר בעל סבירות די גבוהה שכן משכנתא נלקחת לתקופת זמן של 20 שנה ויותר, כדאי לכם לבדוק את העניין כמה שיותר מהר מכיוון שבכל חודש שעובר ההחזר לו אתם זכאים מצטמצם. תהליך הגשת הבקשה כרוך בפניה אל הבנק ממנו נלקחה המשכנתא, והזמנת שמאות מחודשת לנכס שלכם. הבנקים מצדם לא ששים להחזיר כספים ללווים ולא משתדלים במיוחד להקל על התהליך.
אם אתם חושבים שיש סיכוי שאתם זכאים להחזר, אנחנו מציעים שירות מיוחד של בדיקת זכאות להחזרים ללא עלות. שלחו אלינו את הפרטים שלכם ואחד מנציגנו יחזור אליכם בהקדם בכדי לערוך את החישוב.