כמה באמת עולה לך הבית שלך? דוגמא לחישוב מדד תשומות הבניה
רגע, מה זה בכלל מדד תשומות הבניה ולמה הוא מחכה לי בפינה?
אז החלטת לקנות דירה, לקחת משכנתא, והבנק שלך בישר לך בשמחה: "רק קח בחשבון את מדד תשומות הבניה!" וחייך, כאילו זה הדבר הכי חיובי בעולם. אבל מה זה בעצם המדד הזה, ולמה הוא נשמע כמו משהו שהמציאו במיוחד כדי להוציא לך עוד כסף מהכיס?
מדד תשומות הבניה הוא המדד שבודק את השינויים במחירים של כל החומרים והשירותים שמשמשים לבניית הדירה שלך (או ליתר דיוק, הדירה שאתה תשלם עליה אך עדיין תצטרך לקבל). נדמה לך שסגרת מחיר מראש? תחשוב שוב, חברי – כי אם עלה מחיר הבטון, הברזל, או כל חומר אחר, אתה הולך לשלם יותר. בפועל, הקבלן דאג לסגור את העסקה כך שהוא לא יפסיד – ואתה? טוב, אתה תקרא את המאמר הזה כדי לדעת איך להיערך לזה!
אז איך מחשבים את זה בפועל?
בוא נעשה את זה כמו שצריך – עם דוגמה שתגרום לך להבין הכל בלי כאב ראש:
- נניח שקנית דירה על הנייר במחיר של 1,500,000 ש"ח. המקדמה עמדה על 20% מהסכום, כלומר שילמת כבר 300,000 ש"ח.
- היתרה שנותרה לך לשלם – 1,200,000 ש"ח, וזה הסכום שהולך להיות מושפע ממדד תשומות הבניה.
- נניח שמדד תשומות הבניה עולה בקצב שנתי ממוצע של 2.5%.
- אם נניח שהתשלומים שאתה צריך לשלם לקבלן נפרסים על פני שנתיים, זה אומר שפוטנציאל ההתייקרות יכול להגיע ליותר מ-60,000 ש"ח, כתוספת למחיר המקורי.
נשמע מבאס? בדיוק! אבל אל דאגה, יש דרכים להתמודד עם זה.
איך אפשר להתחמק מזה או לפחות להקטין את הנזק?
1. תשלום מוקדם – הפתרון למי שיש מזומנים
יש לך סכום כסף בצד? במקום להמתין שכל חודש יתייקר לך התשלום, אתה יכול לשקול לשלם חלק גדול מהסכום מראש. בדרך זו, תוכל להקטין את החשיפה שלך לעליית מדד תשומות הבניה.
2. מיקוח עם הקבלן – כן, זה אפשרי!
אם יש לך יכולת מיקוח טובה (או שהבאת איתך את הדוד המרשים שלך), ייתכן וניתן לסכם מראש עם הקבלן על הצמדה חלקית בלבד למדד, או אפילו על מחיר סופי ללא הצמדות.
3. הלוואה גישור – כי למה לשלם יותר אם אפשר לשלם פחות?
אם שוק המשכנתאות נמצא בריבית נמוכה, אולי משתלם לקחת הלוואה מוקדמת ולשלם לקבלן במקום לחכות עם המדד שימשיך לעלות. עם זאת, שים לב שלא תמיד זה משתלם, ולכן חשוב לבדוק את המספרים היטב.
*חשוב להוסיף שהפתרון הזה נכון להיום לא כדאי עקב ריבית גבוהה בשוק
כמה שאלות נפוצות – כי כולם מודאגים מזה
מה קורה אם המדד יורד?
נכון, זה תאורטית אפשרי, אבל זה נדיר בערך כמו למצוא דירה בתל אביב בפחות ממיליון שקל. בפועל, המדד כמעט תמיד עולה.
אני יכול להימנע לחלוטין מהמדד?
למעט מצבים מיוחדים של דירות מוכנות או קבלנים שמציעים מחיר קבוע, התשובה היא די פשוטה – לא ממש. אבל אפשר לצמצם אותו.
כמה המדד הזה באמת עולה לי בשורה התחתונה?
זה תלוי בזמן ההמתנה לדירה ובתנאים הכלכליים, אבל כפי שראינו – על דירה ממוצעת, זה יכול לעלות עשרות אלפי שקלים ואפילו יותר.
אז בשורה התחתונה – מה עושים?
אם הגעת עד כאן, כנראה שהבנת שהמדד הזה לא משהו פשוט כמו שם מפוצץ שצריך להתעלם ממנו. מדובר בעלות אמיתית שעלולה להפתיע אותך באמצע הדרך. החדשות הטובות? אם תקרא את האותיות הקטנות ותדע אילו צעדים לנקוט מראש – תוכל לחסוך לא מעט כסף ולישון טוב יותר בלילה, בלי חלומות על חשבון בנק מתרוקן.
בשורה התחתונה: תכנון נכון, בדיקת תנאי התשלום, ומעט יצירתיות יכולים לעזור לך להתמודד עם מדד תשומות הבניה בצורה טובה יותר. ולא, אל תסמוך על מזל – כי הבנקים והקבלנים תמיד דואגים שהוא יהיה נגדם ולא בעדך!